De krapte op de arbeidsmarkt blijft voelbaar. Dat concludeert werkgeversvereniging AWVN uit een onderzoek dat zij dit jaar deden onder tweehonderd van hun leden. In het onderzoek vroegen zij werkgevers te beoordelen hoe zij de krapte op de arbeidsmarkt op dit moment ervaren. Vier op de vijf gaf aan nog steeds last te hebben van de krappe markt. Hierbij bleek ook het tekort aan ICT’ers en andere technici (weer) te zijn toegenomen.

Het verschil met tien jaar geleden

In 2008 deed AWVN ook een onderzoek onder hun leden. Opvallend verschil: Een verschuiving van de krapte naar een ander opleidingsniveau. Waar in 2008 de behoefte aan praktisch geschoolden (mbo) het grootst was, blijkt het in 2019 vooral lastig om theoretisch geschoolden (hbo-wo) te werven. Dit betekent dat werkgevers hogere eisen hebben wat betreft het opleidingsniveau van hun potentiële kandidaten: namelijk hbo of wo in plaats van een mbo-opleiding.

Wat doen werkgevers ertegen?

Om nieuwe kandidaten te binden en het huidige personeel te behouden, ondernemen werkgevers verschillende activiteiten. Veel verschil met tien jaar geleden zit daar niet in:

  • Het aanbieden van meer ontwikkelmogelijkheden (76%)
  • Het bieden van een hoger salaris (68%)
  • Aanbieden van vaste contracten (63%)
  • Inzetten van bonussen voor referrals (62%)
  • Aanbieden van meer flexibiliteit in de vorm van thuiswerken (48%)
  • Ruimere vergoeding voor reiskosten (16%)
  • Een ‘entreebonus’ voor nieuw personeel (12%)

Uit het onderzoek blijkt dat als werkgevers extra salaris bieden, dat gemiddeld 8.5% bovenop het marktcomform is. Dit houdt in dat veel werknemers behalve een ‘gewone cao-verhoging’ óók vaker een incidentele salarisverhoging krijgen.

Salarissen zullen blijven toenemen

Lange tijd had de krapte weinig effect op de hoogte van salarissen, maar dat blijkt nu dus veranderd te zijn. Zelfs De Nederlandse Bank verwacht dat de salarissen de komende jaren nog blijven toenemen.

Het meest opvallend is misschien nog wel de beloning die wordt uitgereikt aan werknemers die nieuwe medewerkers aandragen: deze lijken flink te stijgen. De bedragen lopen uiteen van tien tot enkele duizenden euro’s per nieuwe collega.

Gelukkig zijn er nog meer manieren om je huidige medewerkers te stimuleren en in te zetten voor recruitmentdoeleinden. Meer weten hierover? Klik dan hier voor onze kijk op Referral Recruitment.