Voor het invullen van jouw vacature ben je natuurlijk op zoek naar de juiste kandidaatDit kan je veel tijd en geld kosten en met als resultaat? Ontzettend veel cv’s en geen een die aansluit op het functieprofiel. Of juist helemaal geen reacties op je vacature? Het verschil maak je met een goedgeschreven vacaturetekst.   

Met een kwalitatief goede tekst zorg je niet alleen voor een passende match maar representeer je ook jouw werkgeversmerk. Onderscheid je van je concurrenten en communiceer naar anderen waarin jouw organisatie uitblinkt. Daarnaast maak je jezelf vindbaar als werkgever op de arbeidsmarkt.  

Al die voordelen, maar waar moet je dan op letten bij het schrijven van een goede vacaturetekst? Hieronder een paar tips: 

 • Onderzoek je doelgroep
  Met jouw vacaturetekst ben je op zoek naar jouw droom kandidaat. Maar hoe wek je de interesse van deze persoon? Doe onderzoek naar motieven en pullfactoren. Dit kan bijvoorbeeld door gesprekken aan te gaan binnede doelgroep, en/of door te duiken in doelgroep data. Hierdoor kun je je vacaturetekst gerichter schrijven en plaatsendit scheelt uiteindelijk een hoop tijd. 
 • Ben duidelijk
  Laat in je vacaturetekst duidelijk naar voren komen waar je naar op zoek bent. Kwaliteit gaat namelijk boven kwantiteit bij het vinden van de juiste kandidaat. Ben niet bang om potentiële sollicitanten af te schrikken. Door gerichter te schrijven naar jouw ideale kandidaat voorkom je een hoop tijdsverspilling aan het doorlezen van cv’s en het afwijzen van ongeschikte sollicitanten. Door gebruik te maken van een bepaalde schrijfstijl kun je al een eerste selectie realiseren. 
 • Wees eerlijk
  Eerlijkheid duurt het langst. Vooral als het gaat om het aantrekken van een nieuwe medewerker. Om ervoor te zorgen dat deze medewerker ook aan boord blijft, is het belangrijk dat je een reëel beeld schetst van de werkomgeving. Maak geen beloftes die je niet kunt waarmaken en wees niet bang om ook eventuele nadelen te vermelden. Hiermee wek je juist vertrouwen bij de sollicitant. 
 • Zorg voor creativiteit. 
  Onderscheid jezelf door gebruik te maken van creativiteit. Veel kandidaten kunnen dit waarderen en het trekt ook aandacht naar je vacature. Vooral in de eerste paar zinnen heb je de kans om de juiste snaar te raken. 
 • Houdt rekening met de wetgeving
  Klinkt misschien logisch, ook goedbedoeld kan het soms fout gaan. Het is bij wet verboden om onderscheid te maken op basis van onder andere geslacht, geloofsovertuiging, leeftijd en afkomst. Meer informatie over waar je vacaturetekst volgens de gelijkebehandelingswetgeving aan moet voldoen vind je op wervingenselectiegids.nl  
 • Ben vindbaar. 
  Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk. Maak jouw vacaturetekst SEO-proof. Zo vergroot je de vindbaarheid van jouw vacaturetekst. Dit doe je bijvoorbeeld door de functienaam, werkgeversnaam en locatie vaker te vermelden in de vacature. Pas wel op dat de vindbaarheid niet ten koste gaat van de leesbaarheid van je tekst.