Het belang van een recruitmentwebsite

Recruitmentwebsites, ook wel werkenbij-websites genoemd, zijn dé locatie waar potentiële sollicitanten op terecht komen wanneer ze zoeken naar jouw organisatie. Op deze website vinden ze antwoorden op al hun vragen: Hoe het is om te werken bij de organisatie? Wie worden mijn collega’s?; Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

Of toch niet? Helaas beseft nog niet iedere MKB hoe belangrijk het is om een aparte digitale omgeving in te richten speciaal voor recruitment. Waarom dit zo van belang is, dat vertellen we in deze blogpost.

Het belang van een recruitmentwebsite

Je kunt potentiële sollicitanten nog zo enthousiast maken over een vacature, maar wanneer ze online onderzoek doen naar je bedrijf en ze vinden niet de antwoorden waar ze naar zoeken, dan haken ze alsnog af.

De B2B website kan nog zó fantastisch zijn, dat is natuurlijk hartstikke goed, maar potentiële kandidaten zijn niet op zoek naar de informatie die daar gegeven wordt. Ze vinden het minder interessant wat je verkoopt of hoe goed de kwaliteit van je product of dienst is. Potentiële sollicitanten willen graag zien hoe het is om deel uit te maken van jullie team en wat ze kunnen verwachten wanneer ze bij jullie aan de slag gaan.

“Maar we hebben een vacaturepagina”

En dat is hartstikke mooi, dan kunnen mensen in ieder geval de openstaande vacatures vinden. Maar dit is niet genoeg. Zoals hierboven al uitgelegd staat, zoeken potentiële sollicitanten andere informatie dan klanten. Daarnaast komt het ook vaak voor dat het knopje ‘vacatures’ ergens onderaan de website staat verstopt. Dat bevordert het gebruikersgemak van de werkzoekenden niet.

Hoe maak je een sterke recruitmentwebsite?

Een simpele website gericht op potentiële sollicitanten geeft antwoord op vragen als: Wat doet het bedrijf? Wie werken er? Hoe is het om hier te werken? Welke voordelen biedt deze werkgever? Wat kan ik verwachten als ik solliciteer? Waar kan ik mijn vragen stellen? Welke vacatures zijn er momenteel?

Het hoeft helemaal niet uitgebreid te zijn; zolang je maar een duidelijk beeld schetst van de cultuur en de sfeer waarin iemand terecht komt. Daarnaast hoeft het ook niet moeilijk te zijn: je huidige medewerkers weten maar al te goed antwoord te geven op deze vragen!

Wat kan ETown Recruitment Services voor je betekenen?

Bij ETown kunnen wij helpen bij het creëren van een aantrekkelijke en complete recruitmentwebsite. Hierop kunnen alle vacatures en informatie over het bedrijf geplaatst worden. Ook kunnen bijvoorbeeld ervaringen van medewerkers of filmpjes geplaatst worden. Iets voor jouw bedrijf? Informeer eens naar de mogelijkheden.

Niet helemaal overtuigd? Dan hier nog wat voordelen:

  • Betere vindbaarheid van vacatures (SEO-proof);
  • Betere candidate experience;
  • Meer sollicitaties van hogere kwaliteit;
  • Meer transparantie voor de kandidaat, dus meer en betere sollicitaties;