Uitgelicht

Referral recruitment: talent werven via je netwerk

Besteed de oplossing voor jouw recruitmentsite met een gerust hart uit.

Je netwerk aanspreken om potentiële kandidaten aan te dragen: het is misschien niet nieuw, wel wordt het steeds belangrijker. Op de krappe arbeidsmarkt is het namelijk dé manier om jezelf te onderscheiden als werkgever en de loyaliteit van zowel nieuwe als huidige werknemers te vergroten. Wij zetten de drie belangrijkste redenen om aandacht te hebben voor referral recruitment voor je op een rij:

  1. Versterk je werkgeversmerk op een geloofwaardige manier

Niemand die zo goed kan vertellen over de bedrijfscultuur en de sfeer op de werkvloer dan je eigen werknemers. Zij vinden immers dagelijks de motivatie hun bed uit te komen om voor je te komen werken. In combinatie met de passie voor hun vak de ideale argumenten om ook anderen te overtuigen voor jou als werkgever te kiezen. Daar kan geen wervingscampagne tegenop!

Bovendien: het maakt de employer branding goudeerlijk. Als geen ander kunnen je werknemers ook de mindere kanten van het werk aanwijzen. Om vervolgens weer heel snel over te gaan tot de redenen waarom ze dan tóch graag voor je werken. Iets wat je niet vaak tegenkomt in een vacaturetekst. Maar waardevol is het wel, aangezien beslissingen over een nieuwe baan vooral op basis van vertrouwen en geloofwaardigheid gemaakt worden.

2. De juiste matches binnen handbereik

Referral recruitment: het werkt natuurlijk alleen als medewerkers tevreden zijn over hun werkplek. Zijn ze dat? Dan willen ze dat natuurlijk ook graag zo houden. Mocht je een aanbeveling op je bureau krijgen, mag je er daarom vanuit gaan dat deze kandidaat al een soort van voorselectie doorstaan heeft: je medewerker heeft in zijn rol van talentscout namelijk vast al bedacht of deze over de juiste kwaliteiten beschikt én goed bij de organisatie past.

3. Vergroot de loyaliteit van je werknemers

Door je huidige medewerkers tevens in te zetten als medewervers, zorg je dus bijna vanzelfsprekend voor minder uitstroom: kandidaten passen immers beter bij de organisatie en zijn aangedragen door een bekende. De basis voor loyaliteit, zo blijkt, want het zorgt er doorgaans voor dat een medewerkers die via-via is binnengekomen langer in dienst blijft dan gemiddeld.

Maar ook de betrokkenheid van je huidige werknemer krijgt een boost door referral recruitment. Het geeft de organisatie namelijk nóg een gezamenlijk doel en wie zou er niet enthousiast van worden als er een nieuwe collega verwelkomd mag worden dankzij jou!

 

Gerelateerde artikelen

Recruitmentpartner

ETown REcruitment Services

Wij zorgen voor meer online zichtbaarheid en brengen de merkwaarder van jouw bedrijf naar voren op de werken-bij pagina.

Uitgelicht
Partners

Partner Recruitee

Vacatures